Monday, March 2, 2009

Μύδια αχνιστά με κρασί και σαφράν

Βρήκα στο Α/Β συσκευασμένα μύδια που διατηρούνται στην ψύξη ζωντανά για λίγες μέρες και με ημερομηνία λήξης. Φυσικά τα προτίμησα από τα χύμα.
Τα καθαρίζω τρίβοντάς τα με το σύρμα της κουζίνας και βγάζω τη μικρή φουντίτσα που έχουν. Όσο πιο δύσκολα βγαίνει, τόσο πιο φρέσκα είναι.
Τα πλένω με μερικά νερά και πετάω όσο είναι ανοιχτά.
Ψιλοκόβω φρέσκο κρεμμυδάκι, λίγο φινόκιο και σκόρδο, ενώ αραιώνω σε λίγο ζεστό νερό λίγες «κλωστές» σαφράν.
Ρίχνω λίγο λάδι στη σωτιέρα, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φινόκιο.
Στη συνέχεια ρίχνω τα μύδια ανακατεύοντας μαζί με λίγο θυμάρι.
Σβήνω με το κρασί και σκεπάζω την σωτιέρα. Στη συνέχεια ρίχνω και το νερό με το σαφράν.
Αφήνω να βράσουν για λίγα λεπτά, πετάω όσα δεν άνοιξαν και αφού περάσω το ζουμί από λεπτή σίτα, σερβίρω όσο είναι ζεστά.

6 comments:

aKanonisti said...

Mμμμμμμμμ νοστιμότατοοοοοοο!!!!

Gianni said...

Ναι αλλά τα πιο νόστιμα τ αέχω φάει στην πατρίδα σας :)

Τζων Μπόης said...

τα μύδια τα σβήνω καμιά φορά με λίγο ούζο. Το ωραιότερο μυδοπίλαφο το έχω φάει στην "Μαρίνα", σούπερ ψαροταβέρνα στην Ν.Ποτίδαια της Χαλκιδικής.

Είδα ότι έκανες και Post για την νίκη του Θρύλου επί του ΠΑΟ στο μπάσκετ! Μα δε τους λυπάσαι, τόσα χρόνια με ένα μπάσκετ της έβγαζαν, αν χάσουν κι αυτό δεν θα ΄χουν τρύπα να κρυφτούν!
Πάντως στο τέλος της σεζόν να γράψεις άρθρο για γαύρο, γαύρο μαρινάτο, γαύρο τηγανητό, γαύρο ψητό, γαύρο πλακί, γενικώς για γαύρο! Φέτος είναι η χρονιά του γαύρου, τέλος!

Gianni said...

@ Τζων Μπόη μου, συμφωνώ με το ούζο. Το έχω δοκιμάσει. Προτιμώ όμως το κρασάκι, για καλύτερες βούτες μετά! Με νιώθεις πιστεύω...
Δεν είμαι συχνός επισκέπτης της Χαλκιδικής, σημειώθηκε η «Μαρίνα» πάντως. «Μαρίνα» είναι και το τσιπουράδικο στη Νέα Ιωνία που επισκέπτομαι κάθε φορά που πάω Βόλο. (είχα βάλει και post) λες να το έχει το όνομα;
Ποιο Μπάσκετ; Φέτος θα αναδείξουν το Βόλεϊ σε κορυφαίο(ίσως και μοναδικό) άθλημα της χρονιάς…
Αν βοηθήσεις στις συνταγές, μέσα για το αφιέρωμα στο γαύρο :)

Τζων Μπόης said...

καλά σου έχω τα καλύτερα για γαύρο!!!!
Στην Μαύρη Θάλασσα, στις ακτές της Τουρκίας, υπάρχουν πάνω από 1000συνταγές με γαύρο. Δεν αστειεύομαι, αλλά υπάρχει γαύρος μέχρι και σε γλυκό! Σπιτικό γαυράκι του κουταλιού! Για το γαυρόψωμο ούτε λόγος!
Σοβαρολογώ!
Κάτσε να σαρώσουμε σε όλα τα σπόρ και μετά επί ένα μήνα θα δίνω καθημερινά συνταγές για γαύρο!

Επειδή όμως σε βλέπω να γλύφεσαι, λάβε μια γαυρόπιτα μαυροθαλασσίτικη για πρόγευμα και τα λέμε εν καιρώ:

http://medya.todayszaman.com/todayszaman/2009/02/02/hamsi-03.jpg

kiki said...

Πολύ νόστιμο ακούγεται...