Sunday, September 7, 2008

Φεστιβάλ Μπύρας στο ΣΕΦ

Την Πέμπτη, όπως κάθε χρόνο, πήγαμε στην biennale της χοληστερίνης!!! (Συγνώμη. Στο Φεστιβάλ Μπύρας στο ΣΕΦ)
Στη Γερμανία αρχίζει σε λίγες ημέρες, εδώ γίνεται ως τις 14/9. Φυσικά καμιά σχέση με του Μονάχου…
Θα τις βρεις όλες εκεί να σε περιμένουν! Ξανθές, μελαχρινές, κόκκινες, μαύρες, Ρωσίδες, Πολωνέζες, Τσέχες, Βελγίδες, Γερμανίδες (πολλές), Νοτιοαμερικάνες, κλασικές, σπάνιες, καπνιστές, ελαφρές, δυνατές... (μπύρες εννοείται).
Η είσοδος είχε 10 Ευρώ. Σου δίνουν δώρο και ένα ποτήρι 0,5 ml (κάποια στιγμή τέλειωσαν τα ποτήρια) και έχεις δικαίωμα να στο γεμίσουν μία φορά δωρεάν με κάποιες από τις μπύρες που υπάρχουν (όχι τις πολύ καλές φυσικά).
Στην αρχή μέσα έχει λούνα πάρκ, πάγκο με βιβλία, πάγκο με κατσαρόλες και διάφορα δήθεν «εθνικά» περίπτερα με τουριστικά κιτς και άλλες ασχετοσύνες.
Μετά αρχίζουν τα μαγαζιά.
Πρόκειται για πάγκους που έχουν νοικιάσει γνωστές μπιραρίες ή αντιπροσωπείες μπίρας ή καταστήματα πώλησης γερμανικών προϊόντων.
Πλαστικό πιατάκι, πλαστικό ποτηράκι, βρίσκεις ένα τραπέζι και αράζεις.
Φυσικά έχουν πολλές μπίρες σε ποτήρι ή μπουκάλι, αλλά και φαγητά.
Βρίσκεις πολλές επιλογές. Κατ' αρχή κάθε γνωστό γερμανικό λουκάνικο, κότσι, ψητό leberkase, πατατοσαλάτες, ξινολάχανο και ότι άλλο Γερμανικό γνωρίζεις.
Θα βρεις ακόμη σουβλάκια, κοκορέτσια, κοντοσούβλια, ψητά κρέατα.
Επίσης έχει σασλίκ (φέτος ήταν πολύ καλό!) στις Ρώσικες μπίρες.
Α! Ξέχασα. Φυσικά ότι πάρεις το πληρώνεις. Δεν έχει δωρεάν δοκιμές σε τίποτε.
Τιμές: Λουκάνικα 2-3 ευρώ το ένα, πατατοσαλάτες, ξινολάχανο κτλ γύρω στα 5, κότσι (δεν είναι πολύ μεγάλο) 8 – 9, μερίδες ψητών 8 – 10 κτλ...
Οι μπίρες σε ποτήρι 2-6 ευρώ και σε μπουκάλι ανάλογα την μπίρα.
Οι καλές επιλογές τώρα είναι: Στη δωρεάν μπύρα με το εισιτήριο της εισόδου, προτιμήστε την μαύρη Bernard. Εξαιρετική! (Αναζητήστε το περίπτερο που την έχει).
Σε μπουκάλι ψάξτε την κόκκινη Φλαμανδική Vichtenaar!, καθώς και την Rochefort των 10 βαθμών!
Φάγαμε ωραία λουκάνικα (bratwurst), weisswurst, kaseknacker (γεμιστά με τυρί) αλλά και σασλίκ.
Στη συνέχεια ψάξτε για το περίπτερο της φωτογραφίας:
Το πληρέστερο σε μπύρες. Πάνω από 70! Βρήκα και την Agnus σε ποτήρι εκεί.
Έχει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα!
Κάθε μέρα διαφορετικό.
Καλά περάσαμε αν και δεν κατάλαβα αφού τα πλήρωνα όλα και αφού και τα μαγαζιά είχαν πληρώσει το χώρο τους, γιατί έδωσα 20 ευρώ (ζευγάρι) για είσοδο που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, δηλαδή γύρω στα 15-20 για φαγητό αν θες να δοκιμάσεις γεύσεις και άλλα τόσα για μπίρες, δίνεις όσο και σε μια κανονική μπιραρία.
Εκεί όμως χάνεις το όλο πανηγύρι και το «καλλιτεχνικό».
Φέτος δεν υπήρχε και το αγαπημένο μας περίπτερο. Αυτό που είχε έναν φανταστικό και γραφικό Γερμανό που έφτιαχνε επί τόπου σε ένα τεράστιο διπλό τηγάνι τις συνταγές του (όλοι οι άλλοι τα είχαν έτοιμα εκτός από τα λουκάνικα και τα κρέατα που έψηναν εκεί).
Φάγαμε αρκετά, τσικνιστήκαμε πολύ, δοκιμάσαμε πολλές μπύρες (...) στο τέλος ρευστοποιήσαμε (κυριολεκτικά!) και ότι ψιλά είχαμε σε μπίρα.
Γενικά είναι ένα πανηγυράκι με πολλή τσίκνα, πλαστική καρέκλα, πρόγραμμα από ροκ έως λαϊκά και καραόκε, που πας για την φάση και όχι για να πλουτίσεις τις γνώσεις σου για την μπύρα. Τα περίπτερα σχεδόν τα ίδια κάθε χρόνο και δύσκολα ανακαλύπτεις αν έφεραν κάποια νέα μπύρα.

9 comments:

eirini said...

Ω! ρε gianni, τί ωραία πράγματα μας έδειξες πάλι! Να σου πω την αλήθεια ένα γερμανικό λουκάνικο και μια μπυρίτσα θα τα 'τρωγα τώρα! Να σου πω την αλήθεια μερικά από αυτά που αναφέρεις δεν τα ξέρω, όπως π.χ. το σασλίκ...τί είναι;
Καλή εβδομάδα!

Από μικρό κι από τρελό said...

Αααααααααα... που καλοπερνάς.. κ εμείς.. εδώ... σνιιιφφφ...
στους 4 τοίχους.. με τα βιβλία αγκαλιά...... Ααααααχχχ....

Θα συμφωνήσω με την αγαπητή από πάνω.... είχα κ εγώ αυτή την απορία...

Εσύ που ξέρεις.. τι είναι το σασλικ..?

"ζαχαρούλα.." said...

αν σου πω ότι δεν ζήλεψα, θα με πιστέψεις???????????

καλημέρες!!!!!!!!!!!

Gianni said...

Καλημέρες.
@ Ειρήνη το λουκάνικο με την μπύρα είναι πολύ καλός συνδυασμός. Δύσκολα λέω όχι και εγώ.
Όλα όσα αναφέρω είναι Γερμανικά και μπορείς να τα βρεις σε καταστήματα με Γερμανικό προϊόντα, εκτός από το σασλίκ, το οποίο είναι Ρώσικο (και Καζακστανό κτλ) σουβλάκι. Μαρινάρεται το κρέας σε ξύδι νομίζω πρώτα και ψήνεται όπως το δικό μας σουβλάκι. Κανονικά τα κομμάτια του είναι πιο μεγάλα από το σουβλάκι, έως πολύ πιο μεγάλα.

@ Μικρό υπομονή. Τελειώνει η εξεταστική. Ευχαριστώ για τις προτάσεις σου χθες, αν και τελικά μας πήγαν αλλού.

@ Ζαχαρούλα επιλογές είναι αυτές. Έχω κάτι άλλο που ίσως ζηλέψεις από μια εκδρομή που έκανα το Σάββατο, απλά δεν μου ανοίγουν οι φωτογραφίες. Θα προσπαθήσω ξανά σήμερα.

Κωστας said...

Oktoberfest και ξερό ψωμί. Ολα τ' άλλα...
:-) :-)

Gianni said...

Κώστα συμφωνώ απόλυτα!!!

Gianni said...

Κώστα δες και εδώ!
http://www.oktoberfest.de/
Μέχρι κράτηση τραπεζιού κάνεις!!!

kiki said...

Ωραίο το αφιέρωμα Γιάννη! Θα μου άρεσε να πάω σε ένα φεστιβάλ μπύρας στη Γερμανία!!!

Gianni said...

Κική και εμένα.
Είναι από αυτά που έχουν μπει στο πρόγραμμα.