Wednesday, September 10, 2008

Κορωνέικη συμμετοχή στο πείραμα CERN!

Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για το πείραμα CERN.
Στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας, σε ένα τούνελ 27 χιλιομέτρων, θα ξεκινήσει η πρώτη φάση λειτουργίας του "Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων", (LHC), στα εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Οι επιστήμονες του CERN, που εδρεύει στη Γενεύη, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν εκ νέου το Big Bang, τη μεγάλη έκρηξη που έγινε πριν από 15 δισεκατομμύρια χρόνια και στην οποία οφείλεται η δημιουργία του κόσμου.
Μεταξύ των προσπαθειών των επιστημόνων είναι να ανακαλύψουν και ένα θεωρητικό σωματίδιο το οποίο ονομάζεται «Μποζόνιο Χιγκς» ή αλλιώς «σωματίδιο του Θεού», το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα και από το οποίο προήλθε το Σύμπαν. Θα προχωρήσουν επίσης στην εξέταση του μυστηρίου της ύπαρξης «ύλης» και «αντί - ύλης», οι οποίες παρόλο που συνδέονται άμεσα, παρατηρείται το γεγονός ότι η «αντι- ύλη» είναι σπανιότερη, δεν βρίσκονται δηλαδή σε ποσοτική ισορροπία.
Το πείραμα θα ολοκληρωθεί το 2010.
Η Ελλάδα συμμετέχει στο πείραμα. Γνωστοί Έλληνες επιστήμονες απαρτίζουν την εθνική συμμετοχή. Όμως υπάρχουν και άλλοι Έλληνες επιστήμονες (κυρίως Έλληνες του εξωτερικού) που δεν είναι στην επίσημη εθνική συμμετοχή αλλά εργάζονται χρόνια στο πείραμα.
Ελάχιστοι στην Κορώνη γνωρίζουν πως και η Κορώνη είναι εκεί!
Ένας από τους επιστήμονες, που εργάζονται εδώ και μια 10ετία στο πείραμα, είναι ο Μανώλης ο Τσεσμελής. Δεύτερος ξάδερφος!
Η μητέρα του Μανώλη, η Σταθούλα Σιψά (αδερφή του Μητσάκι), είναι Κορωναία αν και πλέον ζει στην Αυστραλία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μανώλης.
Τον Μανώλη έχω να τον δω πολλά χρόνια. Θυμάμαι καλοκαίρια να παίζουμε μαζί στην αυλή κάτω από τη μουριά.
Με έκπληξη αλλά και θαυμασμό τον είδα πριν λίγο καιρό να μιλάει σε εκπομπή (του ΣΚΑΙ νομίζω;) μαζί με άλλους Έλληνες που δουλεύουν εκεί για το πείραμα.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το internet.

5 comments:

Juanita La Quejica said...

Ευκαιρία να επικοινωνήσεις μαζί του, να πείτε δύο κουβέντες.

Gianni said...

Τον είχε δει η αδερφή μου στην τελευταία του επίσκεψη πρόσφατα και βρήκα και το e-mail του, οπότε ναι είναι ευκαιρία.

eirini said...

Μπράβο στον δεύτερο ξάδερφο! Γιατί λένε ότι το πείραμα είναι επικίνδυνο; Δεν έχω καταλάβει ακόμα!
Μήπως ξέρει κανείς να μου εξηγήσει ή όλα αυτά είναι παραμύθια;
Καλησπέρα gianni!

Gianni said...

Γιατί Ειρήνη η άγνοια σκοτώνει!!!

"ζαχαρούλα.." said...

Kαλημέρα.. καλή εβδομάδα!!!

Είδες? οι Έλληνες εκτός Ελλάδας είναι υπολογίσιμες μονάδες!!!!!

φιλάκια!!!!