Sunday, August 3, 2008

Πλαταμώνας και Παραλία Κατερίνης

Η συνέχεια του επαγγελματικού ταξιδιού έγραφε σαν προορισμό την Κατερίνη. Το πρώτο βράδυ μετά τον Βόλο, έμεινα στον Πλαταμώνα.

Ξεκίνησα με βόλτα στην παραλία την ώρα που έπεφτε ο ήλιος πίσω από τον Όλυμπο. Στο βάθος μόλις που φαίνεται το γνωστό κάστρο του Πλαταμώνα.


Η βόλτα συνεχίστηκε προς τον παλιό σταθμό του τρένου ο οποίος είναι μέσα στα πλατάνια.
Στη συνέχεια και επειδή είχε πολύ αέρα η βόλτα συνεχίστηκε στον εσωτερικό πεζόδρομο που μου έκαναν εντύπωση οι αψίδες στις οποίες στηριζόταν ο φωτισμός.
Η περιοχή έχει πάρα πολύ κόσμο, σε σημείο που δυσκολεύτηκα να βρω δωμάτιο για αυτές τις ημέρες, ενώ αυτό που τελικά βρήκα στον Πλαταμώνα ήταν χάλια.
Ο τουρισμός σε όλη την περιοχή προέρχεται κυρίως από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έχουν προστεθεί και οι Βούλγαροι λόγω της εύκολης βίζας τελευταία.
Το βράδυ τέλειωσε με ποτό στο Stavento, ένα μπαράκι δίπλα στην θάλασσα.
Τις επόμενες ημέρες έμενα στην Παραλία Κατερίνης.


Από τον Πλαταμώνα, την Πλάκα Λιτοχώρου, την Ολυμπιακή ακτή, την παραλία Κατερίνης έως την Μεθώνη Πιερίας υπάρχει μια ατέλειωτη παραλία δεκάδων χιλιομέτρων, ίσως η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. (μεγάλες έχει και η Ηλεία από Ζαχάρω έως Κυπαρισσία ή από Λεχαινά έως Αμαλιάδα, αλλά εδώ είναι τεράστια η απόσταση!)
Τεράστια αμμώδης παραλία με πολύ ρηχά νερά, που ίσως να είναι και το ζητούμενο για τους επισκέπτες μιας και μου έκανε εντύπωση πως δεν κολυμπούσαν, ούτε πήγαιναν στα βαθιά. Απλά καθόντουσαν εκεί που πατούσαν.
Υπάρχουν εκατοντάδες ξαπλώστρες χωρίς χρέωση, μόνο με την υποχρέωση να πάρεις καφέ ή αναψυκτικό (2-3 ευρώ) αλλά από τις 11 και μετά δύσκολα βρίσκεις ειδικά τα Σ/Κ.
Φυσικά και εδώ από τις ίδιες χώρες οι τουρίστες (Ρώσοι, Βαλκάνιοι και Σέρβες) μαζί με Έλληνες της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Μαζί με την Χαλκιδική είναι η επιλογή για μπάνια μιας τεράστιας περιοχής της Μακεδονίας που λόγω και της Εγνατίας πλέον οι αποστάσεις έχουν μικρύνει αφάνταστα. Παρά τον πάρα πολύ κόσμο, υπάρχει καθαριότητα παντού.
Άλλωστε αν μένεις στα παράλια της Πιερίας έχεις την δυνατότητα να κάνεις κοντινές εκδρομές προς τον Όλυμπο, το Λιτόχωρο, ή το Δίον. Ακόμη και η Βεργίνα, δίπλα είναι. Υπάρχει πολύ αυξημένη κίνηση φέτος (σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδας) ενώ και αυτή την περίοδο η πληρότητα στα χιλιάδες δωμάτια που υπάρχουν αγγίζει το 100%!
Οι τουρίστες συνδυάζουν φτηνές διακοπές με φτηνά ψώνια.


Στην παραλία της Κατερίνης υπάρχουν πολλά καταστήματα με φτηνά ρούχα, αλλά και καταστήματα με γούνες και δερμάτινα κυρίως για τους Ρώσους πελάτες.
Οι επιγραφές στα καταστήματα είναι τουλάχιστον στα Ρώσικα, αλλά και στις υπόλοιπες γλώσσες των επισκεπτών.

Τα ψώνια συνεχιζόντουσαν ακόμη και στην παραλία! Όταν εμφανίστηκε το καρότσι έγινε πανζουρλισμός!

Δεν βρήκα ιδιαίτερες επιλογές για φαγητό. Έφαγα καλά στις «Σούβλες – grill» μεταξύ άλλων και μπριζόλα στη σούβλα που φαίνεται στην φωτογραφία καθώς και εξαιρετικό κοτόπουλο κεμπάπ. (Το κεμπάπ στη Β. Ελλάδα, δεν είναι αυτό που γνωρίζουμε στο Μοναστηράκι. Ποιο πολύ μοιάζει με το δικό μας κοντοσούβλι, αλλά με μικρότερα κομμάτια. Στην Κοζάνη τρώω εξαιρετικό κεμπάπ αρνιού!)

Την τελευταία βράδια είχε και καταπληκτική πανσέληνο!

Βρήκα ευκαιρία να αλλάξω παραστάσεις και ειδικά το Σ/Κ να κάνω και μπάνια. Δεν θα ήταν όμως το μέρος που θα επέλεγα να περάσω τις διακοπές μου, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό.

No comments: